Bli bäst på häst

Öka din kunskap genom HästSveriges webbkurs

Bli bäst på häst, är en kurs för alla hästintresserade, men passar extra bra för den som har egen häst eller är medryttare. Även du som rider på ridskola, går gymnasium med inriktning häst eller är förälder till barn med hästintresse, har nytta av kursen. I sex avsnitt kan du fördjupa dig inom områden som är viktiga för hästen såsom utfodring, träning, hantering, sjukdomar, skador och mycket mer. Genom att läsa texterna och svara på frågor, helst i ordning, hoppas vi att du lär dig mer om vad som är viktigt för att ge hästen en god välfärd. Lycka till!

HästSveriges webbkurs Bli bäst på häst är producerad i ett samprojekt av SLU och SVA,  finansierat av Forskningsrådet Formas och KSLA (Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien).

Gratis

Bra foder viktigt för hästen

Första delen av HästSveriges webbkurs handlar om livet på en ridskola. Ridläraren Lotta är på plats tidigt på morgonen för att utfodra alla hästarna. Att hästar får bra foder är viktigt för att de ska må bra och kunna göra sitt jobb.

Gratis

Att hålla hästar i grupp

I andra delen av HästSveriges webbkurs besöker du en grupp hästar som året runt hålls utomhus med tillgång till ligghall. Fungerar det för alla hästar att leva så eller är en egen box på stall bättre? Hur reglerar man mängden foder?

Gratis

Träna hästen på rätt sätt

I tredje delen av HästSveriges webbkurs besöker du ett travstall där det är fullt fokus på att träna travhästar för tävling. Där finns både väldigt unga blivande tävlingshästar och några äldre som fortfarande presterar på travbanan.

Gratis

Kunskap ger säker hantering

I fjärde delen av HästSveriges webbkurs besöker du ett stall med privatägda hästar. I stallet, som drivs kollektivt, behöver alla hästägare hjälpa till att sköta varandras hästar när det gäller att ge foder och många andra sysslor.

Gratis

Spännande att tävla med häst

I femte delen av HästSveriges webbkurs besöker du ett tävlingsstall med hästar och ponnyer. Flera gånger i månaden bär det iväg till träningar och tävlingar inom olika grenar.

Gratis

Sund avel ger hållbara hästar

I den sjätte delen av HästSveriges webbkurs besöker du uppfödaren Malin som har ett mindre stuteri hemma på gården. Hon har genom åren fött upp mer än 50 hästar och vet det mesta om avel.